Een Certificaat van Overeenstemming is het ‘geboortebewijs’ van een voertuig. Met een CVO kun je aantonen dat het voertuig voldoet aan de gestelde toelatingseisen.
Wanneer je een auto gaat importeren zijn er een aantal documenten erg belangrijk. Naast een buitenlandse kentekenbewijs en de onderhoudshistorie is het CVO (Certificaat Van Overeenstemming) belangrijk. Een Certificaat van Overeenstemming is het ‘geboortebewijs’ van een voertuig. Met een CVO kun je aantonen dat het voertuig voldoet aan de gestelde toelatingseisen. In Duitsland heet een CVO een EWG-übereinstimmingsbescheinigung. In het Engels is het een Certificate of Conformity en in het Frans een certificat de conformité. Is een CVO niet meer bij de importauto aanwezig, dan kun je die in Nederland – tegen betaling – opvragen bij de voertuigfabrikant of de vertegenwoordiger daarvan.
Het CVO is een document wat wordt uitgegeven voor auto’s die voor de Europese Unie worden geproduceerd. Het toont aan dat het voertuig voldoet aan eisen die de EU stelt aan auto’s en dat de auto geregistreerd mag worden. De belangrijkste gegevens zijn het Europese typegoedkeuringsnummer en de CO2 uitstoot. Sinds de invoering van WLTP is het CVO een nog belangrijker document geworden, aangezien zowel de NEDC als de WLTP uitstoot hierop vermeld staat.
Bij import dient u de CO2 uitstoot te kunnen aantonen bij de RDW keuring. De hoogte van de te betalen bpm aan de Belastingdienst wordt gebaseerd op die uitstoot. Het CVO certificaat is het officiële bewijs van deze gegevens. Sinds 2008 is de hoogte van de te betalen bpm volledig gebaseerd op de CO2 uitstoot van een auto. Vanaf 2018 is het mogelijk dat NEDC en WLTP uitstoot terug te vinden is op het kenteken of CVO. Voor het bepalen van de te betalen bpm mocht u tot en met juni 2020 de meest gunstige manier kiezen, waarbij soms NEDC en soms WLTP het meest voordelig was. Sinds 1 juli 2020 is alleen WLTP-meetmethode toegestaan (let wel dat er een overloop regeling van 2 maanden mogelijk is). Meer informatie over deze overgangsregeling vindt u terug op onze site.
Waar vind ik de juiste CO2 op het CVO?
Een CVO ziet er bij elk merk weer anders uit. Hieronder tonen we twee voorbeelden van een BMW en een Audi.
Het eerste voorbeeld is van een BMW van juni 2020 met WLTP en NEDC. Bij 1. staat de WLTP-Werte ‘Kombiniert’ 241g/km, deze vul je bij ons in bij de calculator onder kopje WLTP-waarde. Bij 2. Staat de NEFZ-Werte Kombiniert 187g/km, deze vul je bij onze calculator in bij NEDC-waarde. Het is in Duitsland overigens niet verplicht om twee waardes te tonen op een CVO.
Op onderstaand kentekenbewijs zie je deze WLTP en NEDC waardes weer terugkomen. Bij V7 staat de WLTP van 241g/km.
En bij 22 staat de NEFZ-Co2-waarde van 187g/km.
Bij onderstaand voorbeeld van een Audi uit 2018 staat alleen een NEDC-waarde vermeld. Ook hier moet je altijd de ‘Kombiniert’-waarde pakken, in dit geval 117g/km.
Ook bij de Audi zie je de CO2 waarde 117g/km NEDC vermeld bij V7.